Wandeltocht Friescheveen.

Deze korte wandeling voert u langs het landgoed Vennebroek, één van de fraaie landhuizen die deze regio rijk is. Vervolgens loopt u door het Friescheveen, een landschap dat feitelijk geheel gevormd is door mensenwerk.

Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige huis wordt nog steeds bewoond (in privé bezit).

Het huis is nog niet zo oud en dateert uit 1848. Op dezelfde plek heeft echter ooit een veel oudere havezate gestaan (gebouwd in 1689), een huis van de Drentse adel.

Het gebied is goed begaanbaar alleen niet rolstoel vriendelijk.
Het friescheveen ligt achter het landgoed vennenbroek en wordt beheerd door natuurmonumenten. Het gebied is een afgegraven laagveengebied waardoor er een meer is ontstaan met daar omheen moeraslandschap. Op en om het meer is een rijk vogelleven ontstaan en deze is rustig te bekijken als u de mogelijkheid bezoekt. Futen, sternen en als u geluk heeft spot u de ijsvogel.

 

 

Als u na de vogelkijkhut verder loopt, hebt u links het meer en rechts een stuk verdronken land met veel riet. In 1994 is Natuurmonumenten gestopt met het droogmalen van dit gebied, waardoor er een stuk "verdronken land" is ontstaan. De overblijfselen van het voormalige populierenbos steken nog spookachtig boven het moerassige land uit. Het voormalige weiland is nu een prachtig leefgebied voor diverse vogels en kikkers.

 

Blikwal

Als u het kronkelende pad tussen meer en moeras vervolgt, komt u uiteindelijk op een smalle dijk uit. Van hieruit hebt u ruim zicht op de aangrenzende, veel lager gelegen polder en het verdronken land. De dijk is al oud. Vlak na 1900 werd de dijk verstevigd met huisvuil uit de stad Groningen. Nog lange tijd zijn er oude potten en pannen zichtbaar geweest, wat deze dijk in de volksmond de naam Blikwal opleverde. Inmiddels is het oude blik niet echt meer zichtbaar, maar de zaden die met het huisvuil uit de stadstuinen kwamen, hebben wel sporen nagelaten. Zo groeien er langs de dijk onder meer frambozen en appelbomen. Via de dijk bereikt u het landgoed Vennebroek, met zijn imposante bomenlanen, weer.

Er is nu ook een zandpad aangelegd vlak voor de vogelkijkhut die loopt naar de dijk. dus er zijn nu wat meer paden gekomen. erg leuk gebied. We kwamen er best wat vogels tegen. Waaronder de gaai en torenvalk. We zijn er vorig najaar ook geweest in de avond. we hebben een heerlijke avond wandeling gemaakt, helaas wel veel muggen. Lang leve vliegenspray. Het is een veengebied dus op zich wel logisch. toen we rond zonsondergang terug naar  de auto liepen vlogen er ook wat vleermuizen. erg leuk!!!