Wandelroute Landgoed Ekenstein

Het Landhuis van Ekenstein ligt in een prachtig park in Engelse landschapsstijl, in 1827 aangelegd door Lucas Pieter Roodbaard. Landgoed Ekenstein is ongeveer 13 hectare groot. 

Hotel en recreatieoord

Ekenstein (1648) is een van de twee landhuizen die in de Ommelanden bij Tjamsweer verrezen. Het andere is het naast Ekenstein gelegen Rusthoven (1686).In 1946 kocht de gemeente Appingedam het inmiddels verwaarloosde Ekenstein. Het werd ingericht als hotel en recreatieoord. Onder deskundige leiding werden het park opgeknapt, de vijvers uitgediept en een hertenkamp aangelegd. Achtereenvolgens werden volières gebouwd; een kinderboerderij; een caviastad en een speeltuin. In 1957 werd het volledig gerestaureerde Schathoes als restaurant voor groepen in gebruik genomen.

Ekenstein nu: comfort en rust in een monumentaal landhuis
Na een kortstondige overname van het ABP kocht in 1989 de familie Pels het landgoed. Nu, ruim 350 jaar oud, is landgoed Ekenstein een uitmuntend familiehotel en vergadercentrum. Gelegen in een rustgevend park in de originele stijl en grenzend aan het Damsterdiep, bieden het authentieke landhuis Ekenstein en het Schathoes een comfortabel onderkomen voor “even ertussenuit” en voor het houden van congressen, vergaderingen en partijen. Op afstand van het landhuis bevinden zich een speeltuin, hertenkamp en een kinderboerderij.

 

We rijden met de auto naar Appingedam en parkeren de auto bij landgoed Ekenstein. We hebben de hond ook mee en gaan vanaf de auto, die voor het schathoes geparkeerd staat, langs de andere mogelijkheid om te parkeren aan de rechterkant en lopen zo het landgoed op. We lopen langs de kinderboerderij en langs de mooie vijvers. Er loopt een vogelaar rond die ons verteld dat er onderzoek gedaan wordt naar de Roeken die er broeden. Ze bezorgen helaas overlast en ze inventariseren hoeveel nesten er zitten.

 

We zien, met de hond aan de lijn, niet heel veel vogels maar wel een reiger die rustig in een boom zit bij de vijver in een mooie wilg. Ook zien we een buizerd vliegen tussen de bomen door. Omdat het er best druk was deze dag werd het dier best wel wat verstoord.  De hond geniet van de bladeren die netjes op hopen zijn geveegd langs de paden. Het landgoed ziet er ook in de herfst heel verzorgd uit. Paden keurig schoon en ondanks het frisse weer is het heerlijk wandelen. De bult naast de vijver lopen we op, waar ze een paar week geleden nog heel druk bezig waren met de aanleg van paden en een uitkijkpunt. We hebben een prachtig overzicht over de vijvers en het landgoed en genieten van de watervogels en de ruimte om ons heen. We lopen via slingerende paden weer richting het schathoes en gaan weer naar huis, 

 

Heerlijk wandelen op dit landgoed!