Abelstok bos
Deze wandeling begint bij Gemaal Abelstok. Aan de weg van Groningen naar Lauwersoog de N361
Abelstok ligt tussen Wehe den hoorn en Mensingeweer.
Abelstok is het gemaal vlak bij de Abelstokstertil in de provincie Groningen dat als een van de drie gemalen de zogenaamde tweede schil van het door de bodemdaling door gaswinning verzakte gebied gaat bemalen.
Het gemaal staat met de gemalen Stad & Lande en Schaphalsterzijl op de rand van het verzakte gebied.
Naast het gemaal is een schutsluis aanwezig om de scheepvaart (voornamelijk pleziervaart) mogelijk te houden.
Het gemaal staat in de Hoornse Vaart op de plek waar de Kromme Raken naar het zuiden aftakt.
Ook het bos aan de overkant van de provinciale weg heet Abelstok.
Bij gemaal abelstok parkeren we de auto en lopen samen met de hond over het fietspad naar een oude boomgaard. Vroeger zou er een abt gestaan hebben. We nemen een zijpad vanaf het fietspad en lopen langs oude fruitbomen. We komen bij een bijzonder bruggetje. Een bruggetje wat tevens een picknick bank is over een watertje. We vervolgen het pad en komen op het hoofdpad uit. We gaan linksaf en nemen dan weer een pad naar rechts. Ook hier staan prachtige oude fruitbomen.
Je hoort vele vogels kwetteren en een bonte specht roffelen. Er vliegt een buizerd boven de bomen.
We vervolgens onze weg en komen weer op het fietspad uit. Die we langs het water terug volgen naar gemaal abelstok.
De naam Abelstok is bij veel Groningers bekend, het gebied ligt tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn. Door het gebied stroomt de Kromme Raken dat reeds in de 17e eeuw onderdeel uitmaakte van de trekvaartroute van Winsum naar Ulrum. De Abelstokstertil (N361) is de naam van de brug (til) over de Kromme Raken. Waar nu de brug Abelstokstertil ligt, schijnt eens een doorwaadbare plek in de vroegere Hunze te hebben gelegen. De abt van het klooster in wat nu Kloosterburen heet en die nog wel eens op reis ging, zou het spoor door het water met stokken hebben aangegeven. De naam Abtstok of Abelstok was geboren. Aan zuidzijde van de N361 staat het bos Abelstok. Dit bos is van oorsprong een hoogstamboomgaard, in 1923 opgezet door Johannes Petrus Bos, met vele soorten appels en peren. Deze boomgaard vormde onderdeel van kwekerij "De Morgenzon".