Deze keer nemen we u mee op een route over onverharde paden, door moerasachtige plekjes, tussen de Koniks door en langs Schotse Hooglanders. Met als kers op de taart damherten.  Gewoon tussen de bomen op de kollumerwaard!

 

We beginnen op een vroege ochtend.

We rijden vanaf huis richting het lauwersmeer, aan de friese kant dit keer. 

We rijden richting natuurcamping De pomp, waar ook een losloopgebied vlakbij zit voor de hond, en parkeren de auto achter de camping op de parkeerplaats.

 

Deze keer lopen we zonder hond. Deze wandeling gaat door de bossen en door de landerijen van de Kollumerwaard. We lopen de vogelroute.  Op deze route is de hond niet welkom.

 

We lopen de parkeerplaats af over het "sluisje" richting uitkijkheuvel. Als je geluk heb zie je de zeearend die er vlakbij broed. Maar vandaag zien we hem niet en omdat de bomen al vol in blad zitten, zien we ook het immense nest niet. Op de uitkijkheuvel heb je een mooi uitzicht over de rietlanden en  waterpartijen. We zien wat runderen lopen en ook genoeg ganzen. Soms wordt de rust verstoort door ruziënde waterhoentjes die luid krijsend kenbaar maken dat  het  territorium wordt overschreden en ze dit moeten verlaten. Ook zijn de ganzen zeer luidruchtig. Echte waakhonden wat dat betreft. 

We lopen het trappetje weer af en nemen de route door het bos. we horen zelfs een wielewaal, maar zien......vergeet dat maar.
Enigszins teleurgesteld lopen we verder en komen weer uit waar we zijn begonnen.

 

Maar dit keer lopen we  niet terug naar de auto maar slaan links af richting vogelgebied.  We gaan een hekje door en lopen via gemaaide paden tussen de paarden door.

Het gebied is afwisselend, riet, graslanden en water. Een uitstekend gebied voor karekiet, baardman en tussen de wortels van de omgevallen wilg kan zelfs een ijsvogel broeden. Ook komt de blauwborst er voor.

Maar ook hier heb je kans op een glimp van een zeearend of een buizerd.

 

Als we tussen de paarden door gelopen zijn gaat het pad links af met een flauwe bocht. Ook kan je rechts naar een andere parkeerplaats.

Tot onze verrassing zien we iets bewegen tussen de bomen, we zien damherten! We staan een tijdje te kijken. Helaas worden ze verstoord door luid pratende en snellopende mensen. Wij hadden ons een beetje schuil gehouden en praatte zachtjes. De dieren schrikken en kruipen tussen de bomen. We laten de mensen voor ons van ons aflopen voor wij zelf ook doorlopen.  We blijven zachtjes praten en genieten van de vele vogelgeluiden die uit het riet komen. 

Uiteindelijk staan we weer bij het hek en komen weer uit bij de parkeerplaats. Het is een wandeling van ongeveer 5 tot 6 kilometer. Genieten!!!