Vanaf de camping De Olde Lucas hoeve zijn we naar Haarle gereden.

Op zich al een mooie route.
Daar hebben we de auto geparkeerd op parkeerplaats Helhuizenweg. Daar vandaan was het even zoeken voor een route richting Sprengenberg.

We hadden een mooi pad langs rododendrons, helaas voor ons was de bloei periode al over maar dit pad moet wel prachtig zijn als ze in bloei staan. Het was een lang licht glooiend pad. Tot we bij een hekje kwamen. Daar zijn we doorgegaan en waren we op de sprengenberg.

De sprengenberg is een heuvelrug met uitgestrekte bossen. Glooiende heide velden en ook een landgoed maar daar zijn wij niet geweest.

De sprengenberg is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Ook zijn er op de sprengenberg grafheuvels en celtic fields gevonden. Dat is een teken dat er mensen leefde in de bronstijd. Ook zijn er karresporen gevonden waarschijnlijk uit de middeleeuwen.

De lanen die richting de sprengenberg lopen zijn erg geschikt voor spechten. De bonte en zwarte spechten maken er dankbaar gebruik van.  De spechten gebruiken de holen eenmalig. De holen die leeg zijn, zijn daarom erg geschikt voor andere bewoners zoals vleermuizen. Maar ook uilen, marters en duiven maken er wel gebruik van. 

De rododendrons die overal in de lanen richting sprengenberg staan, is een overblijfsel van de kwekerijen die er gestaan hebben in jaren 60. 

Op de terugweg zijn we zo snel mogelijk naar de auto gelopen omdat het begon te stortregenen. Eenmaal terug in de auto zijn we snel naar de camping gereden en hebben onze kleding gewassen en zelf lekker warm gedoucht. Eenmaal weer warm en droog, hebben we na kunnen genieten van mooie foto's van bomen die bijzonder in elkaar gevlochten zijn. Mooie vlinders en de uitzichten op het heideveld