We zijn gestart vanaf onze camping "De Botkoel" waar we toen stonden, en zijn met de auto richting de Sint Pietersberg gereden in Maastricht.

Daar hebben we de auto geparkeerd op een royale parkeerplaats en hebben gekozen om de groene route te lopen van rond 6 km. Genoeg voor deze dag waar het erg warm zou worden.

We zijn begonnen bij het fort.

Fort Sint Pieter is een fort dat in 1701-02 tot stand kwam op de noordflank van de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het diende als verdediging van de stad Maastricht voor aanvallen vanuit het zuiden. Het fort verloor zijn verdedigingsfunctie na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867.

Daarvandaan hebben we een sterk glooiend pad gevolgd, en hadden hele mooie uitzichten oa over het Jekerdal. In de verte ligt de witte Apostelhoeve met haar wijnvelden. De Apostelhoeve produceert (lekkere) Limburgse wijn. Door het Jekerdal stroomt de Jeker.

Het plateau staat ook bekend om zijn zeldzame vlinders zoals het icarus blauwtje. En er worden wel mergellandschapen ingezet voor begrazing. Toen wij er waren was er net gemaaid voor het hooien.

We lopen langs mooie uitzichten en komen bij het bos uit. We kunnen hier links en rechts. Wij zijn links gegaan en komen uit bij de kiekout van de oehoevallei.

Sinds 1926 heeft de ENCI in het hart van de Sint-Pietersberg deze groeve uitgegraven om de zeer kalkrijke mergel te winnen voor de cementindustrie. Daardoor zijn ook de oude gangen aan de overkant zichtbaar geworden, die sinds de vroege Middeleeuwen zijn deze gangen allemaal uitgegraven om mergelsteen te winnen. Vanaf 2018 stopt de mergelwinning. De natuur krijgt ruim gelegenheid om van deze vallei wat moois te maken en de oehoe broed er nu.

Vanaf de oehoevallei lopen we via hellingen en mooie plekjes met uitzicht op Maastricht terug richting het fort. We lopen via mooie laantjes waar we een nestkast ontdekken met torenvalken.