We rijden met de auto vanaf afslag Suyderoog naar het doodlopende stuk voor bij het restaurant Suyderoog. Daar is gemakkelijk de auto te parkeren. Zowel voor het losloop gebied als het gebied "achter de zwarten".

 

Onder de tekst hebben we een route kaartje geplaats. Hierbij is als marker het restaurant "De Suyderoogh"gebruikt.

 

We zetten de auto in dit geval vlakbij de dijk die achter het vakantiepark ligt. Je kunt hier ook prachtig wandelen met de hond. Hier is ook het losloop gebied voor honden.  Het stuk wat wij lopen gaat voorbij de uitkijktoren en daar mag de hond niet meer komen en op sommige stukken alleen aangelijnd.

We gaan eerst naar de uitkijktoren, die nieuw is in het gebied. Deze wordt ook gebruikt voor het sterren kijken.  Nationaal Park Lauwersmeer is  in oktober 2016 door de " International Dark Sky Association" officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park.

 

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

 

Wij lopen hier overdag maar je hebt wel een prachtig uitzicht over een stukje Lauwersmeer,  je ziet de koniks grazen en veel water. Ook zien we uit het riet een bruine kiekendief omhoog gaan opzoek naar voedsel. Als je vogels wilt spotten is het handig een verrekijker mee te nemen want de afstanden zijn groot. Je hebt wijds uitzicht. Schaarse en zeldzame soorten zoals breedbekstrandloper en grauwe franjepoot zijn hier in het verleden gezien. Maar er is ook kans op een jagende zeearend.

 

 

 

Ter informatie: Op de hemelplatforms kan je hoofdsteunen neerlaten en zo liggend de sterren te bekijken. Het zijn uitkijktorens die bedacht zijn om ’s nachts bij helder weer op te gaan liggen om naar de sterrenhemel te kijken. heel comfortabel ligt het niet dus wil je hier echt gaan liggen is het handig zelf een dekentje of zo mee te nemen.