Schipborg ligt op de overgang van de hogere zandgronden van de Hondsrug naar het beekdal van het Schipborgse Diep. Het dorp heeft zich in de loop van de tijd, na het verdwijnen van de oorspronkelijke bebossing in de Middeleeuwen, ontwikkeld tot een ‘klassiek’ Drents esdorp met brink en es. In het dorp lagen de boerderijen.

Waar in de 19e eeuw rond Schipborg vooral heide en zandverstuivingen waren, met wijde uitzichten in alle richtingen, ontstond in de 20e eeuw een terugkeer naar een veel geslotener landschap, met bossen, weiden en bouwland.  Dat heeft, ondanks de milieuvriendelijke achtergrond daarvan, de openheid van het landschap uiteraard verder verminderd. De beroemde karrensporen in het landschap zijn in de bossen langs de oude weg naar Rolde alleen nog maar door kenners te vinden. Voor de grote zandverstuiving aan de westkant van Schipborg moet je tegenwoordig goed tussen de bomen zoeken. Het aanliggende moeras met vennetjes is al geheel door bos aan het gezicht onttrokken.

 

Het schipborgse diepje is eigenlijk onderdeel van het nationaalpark Drentse Aa. de Drentse Aa bestaat eigenlijk uit meerdere stroompjes, beekjes, diepjes

Ook is dit een etappe van het pieterpad, die je kan volgen vanaf Pieterburen naar de St pietersberg. Deze etappe loopt van Zuidlaren, door het wonderschone beekdal van de Drentsche Aa, door de Gasterse Duinen en over de grote stille heide van het Balloërveld naar Rolde. En door dat beekdal hebben wij gelopen.

Schipborgse Diep. Het kronkelt schilderachtig door z’n brede beekdal, een landschap dat er nog altijd zo uitziet als een eeuw geleden. Af en toe zie je het smalle beekje glinsteren tussen de graslanden, omdat we nog vroeg in het voorjaar lopen zien we nog weinig bloemen en insecten.

Vaker is er alleen een vaag vermoeden dat hij daar ergens in de verte stroomt, tussen de graslanden.

De zandpaden langs het beekdal trakteren je voortdurend op doorkijkjes tussen oude eiken en berken op het beekdal.  Het is op deze zondag druk met wandelaars: tal van routes doorkruisen dit mooie gebied. je hebt ook nog een mooie zandverstuiving even verder op. prima te lopen vanaf uitspanning 'De drentse Aa". We hebben deze dag niet de hele etappe gelopen omdat de tijd ons ontbrak maar we komen er zeker weer eens terug om verder te kijken dan waar we nu gekomen zijn. 

Een mooi plekje om te onthouden en misschien later in het jaar terug te keren als ook de orchis bloeit, want die schijnt hier veelvuldig te bloeien.