Het Fochteloërveen

 

Een gebied met veel afwisseling, vergezichten, bos en hoogveen gebieden. 

Het gebied is een restant van het uitgestrekte Drents-Friese hoogveengebied, dat in de jaren rond 1660 grotendeels is afgegraven (met name de Smildervenen aan de Drentse Hoofdvaart). Dat het gebied bewaard is gebleven geldt als een historisch toeval en mogelijk een gevolg van de geïsoleerde ligging op een provinciegrens. Pas laat werd een vrij beperkt kanalenstelsel aangelegd, zodat veel veen is blijven liggen en zich zelfs altijd een kleine 'actieve' hoogveenkern heeft kunnen handhaven.

Er loopt door het gebied een fietspad waardoor het gebied prima op de fiets te verkennen is.  Als je vanaf het bezoekerscentrum richting Ravenswoud rijdt, heb je na de boerderij van natuurmonumenten een heide gebied liggen daarna volgt er links een kleine vogelkijkhut.

Waar je mooi uitzicht hebt over een plas. Daar zijn soms wat kraanvogels te spotten als je gelukt hebt. Ook staat er soms een kraampje waar je wat lekkers kunt komen.

Verderop zit een wegversmalling waar een fietspad op uitkomt. Als je verder rijdt richting Ravenswoud komt er een afslag links richting het dorp. Eenmaal in het dorp en je dan weer links afslaat kun je de auto op een parkeerplaats zetten en lopend richt de uitkijktoren "De zeven" waar je een mooi uitzicht hebt over het veen gebied. Geniet als je er eens gaat kijken.