Natuurlijk kan je er ook wandelen, maar wij hebben de fiets gepakt. 

We zijn gestart op de camping. De olde lucashoeve in Lemele.

 

De camping is een fijne camping waar je kampeert bij de boer. Ook zit je direct aan de voet van de Lemelerberg. 
Alleen op de camping is al van alles te zien aan vogels: merel, koolmees, pimpelmees, bonte vliegenvanger, mus, ekster, gaai, bonte specht, groene specht, roodborstje, spreeuw, vink, goudvink, boomklever, winterkoninkje en zwaluw en aan insecten natuurlijk geen gebrek. Zoals veel vliegjes en muggen...bbbbrrr.....maar ook libelles en verschillende kevers en dergelijke.

 

Maar daarvoor typ ik dit verhaal natuurlijk niet!

We gaan op pad!! en wel naar de Regge.
De Regge is een rivier in Overijssel op de grens tussen Salland en Twente, je moet er geweest zijn! Tenminste eenmaal in je leven.

 

Wat geschiedenis over de Regge:

Het Overijsselse riviertje de Regge kent een lange bestaansgeschiedenis. Al in de 13e eeuw wordt er melding van gemaakt. Het is een druk bevaren rivier geweest.
Bij Landgoed Schuilenburg was er een watermolen, die, om te kunnen malen, het water in de Regge opstuwde door het plaatsen van een schutstal. Hierdoor ontstonden in de boven Regge (Diepenheim tot Rijssen) problemen met water overlast. Ook de scheepvaart had hier onder te leiden, immers de schepen konden niet doorvaren door de stal. Veel gevechten hebben plaastgevonden, tot in 1650 overeengekomen werd, dat de schuttingen jaarlijks op 1 april opengezet zouden worden tot 17 september.
In 1836 wordt het scheepvaartverkeer op de Regge nog drukker, door de stichting van de factorij van de Nederlandse Handel Maatschappij te Nijverdal. Het vervoer ging over Regge en Vecht naar Zwolle en Kampen.
Rond 1909 wordt de Regge gekanaliseerd.
Door de opkomst van industrie vervuilt de Regge in ernstige mate en was het eerder riool dan rivier.

Tegenwoordig is het door de milieu eisen en de herinrichting weer een prachtig meanderend en schoon water!

 

Wij hebben gekozen om te fietsen  over onverharde paden, door heidevelden en bos.  Je zou ook de secundaire weg kunnen nemen dan ben je er het snelste.

We starten aan de kerkweg in Lemele, daar zit de camping. We fietsen richting Lemelerberg en daar zijn we ons neus achterna gefietst over kronkelende paden en zelfs waar je eigenlijk niet mag fietsen... richting Regge. We komen  bij fietsknooppunt 80 uit op de verharde weg, waar je ook kano's en dergelijke kan huren voor een avontuur over de Regge.

Wij fietsen een stuk bij de Regge langs en stoppen bij een bruggetje.  waar je mooi uitzicht hebt op de Regge. We zitten aan de beneden Regge richting Ommen. Zo ver fietsen wij niet. Wij volgen een stuk van het riviertje maar laten hem op een gegeven moment achter ons om via bos , heide en de secundaire weg terug te fietsen naar de camping.

Maar we willen u de foto's niet onthouden. Het is echt een mooi gebied voor een avontuurlijke tocht op de fiets over de het water en te voet.